Zgodbe o napakah, nespoštljivem in neprofesionalnem obnašanju do pacientov

Zgodbe so resnične. Iz njih se lahko naučite kako lahko sami preprečite napake ob prejemanju zdravstvene oskrbe. Zdravstvenim strokovnjakom pomagajo najti rešitve za preprečevanje napak  v prihodnje. Edini namen zgodb je učenje iz napak.

Napačno navodilo o jemanju zdravil

"Gospod, saj nismo vsi v zdravstvu taki" Pisma bralcev: časopis Dnevnik 9.9.2013 . Preberite si komentar strokovnjaka za varnost pacientov.

Zgodba - november 2014

75-letna pacientka je naročen na manjši ambulantni kirurški poseg ob 9.uri v terciarni ustanovi. V čakalnici so 4 pacienti naročeni za ambulantni kirurški poseg za tisti dan.

Ob 9.30 pride medicinska sestra in pove, da zdravnika ni, češ, da je šel na neko izobraževanje. Pravi naj počakajo, da bo skušala najti drugega zdravnika. Čez 15 minut pride povedat, da bo prišel drug zdravnik, a da ima časa le za dva pacienta. "Kar med seboj se zmenite, kdo bo danes poperiran"  reče in odide.

Komentar: Temu pravijo strokovnjaki  v tej terciarni ustanovi "Zdravstvena obravnava osredotočena na pacienta!?"   Strokovnjaki za varnost pacientov pravijo temu milo rečeno: "Briga nas za paciente, četudi pridejo od daleč. Saj nam tako ali tako nihče nič ne more, saj ni nadzora, saj ni sankcij za tako obnašanje."  Drugače se pa temu reče tudi organizacijska kultura.

Zakaj so tako ravnali z mano?

Ali je to napaka, ali neetično ravnanje ali lahkomiselnio dejanje ?

Nihče od pristojnih se ni odzval.

Translate »
s2Member®