SVETOVNI DAN

VARNOSTI

PACIENTOV

17. september

 

 

 
 
 

Varnost zdravstvenih delavcev

Prioriteta  za varnost pacientov

Ne ostanite tiho!

POVZDIGNITE SVOJ GLAS!

Nihče ne sme biti poškodovan zaradi napake  v zdravstvu, tudi ne v času COVID 19 ne. Nacionalno javno zdravstvo, bodisi državno ali zasebno,  se mora oblikovati tako, da zavezuje vse zdravstvene organizacije in posameznike, da uredijo sistem varnosti tako za paciente kot za zdravstvene delavce.

?Kaj je svetovni dan varnosti pacientov?

 

Gre za globalno spoznanje , da je varnost pacientov prva vrednota zdravstva. Vseh 194 držav  Svetovne zdravstvene organizacije  je 19. marca 2019 na Svetovnem forumu  podprlo, da se obeleži  Svetovni dan varnosti pacientov (Resolucija WHA 72.6) vsako leto 17.septembra. Cilj svetovnega dneva varnosti pacientov je povečati zavedanje in sodelovanje  javnosti  za globalno solidarnost, razumevanje  in ukrepanje za promocijo varnosti pacientov. Med temi državami je tudi Slovenija.

Kaj lahko storite v vaši zdravstveni organizaciji in na svojem delovnem mestu?

 • Dan odprtih vrat   s prikazom zaščite pred SARS - CoV - 2
 • Pritegnitev medijev: vaš lokalni časopis, časopis v vaši regiji, vaša TV in radio, vaša internetna stran
 • Zgodba vašega sodelavca o tem kako doživlja pandemijo
 • Zgodba o uspešnem zdravljenju pacienta ta s COVID 19
 • Zahvala vašemu sodelavcu, ki je preprečil, da bi napaka dosegla pacienta ali zaposlenega
 • Priredite  gradiva Svetovne zdravstvene organizacije  glede na vaš nacionalni ali globalni kontekst
 • Povabite paciente, zdravstvene delavce iz vaše regije. Ne pozabite na zdravnike, medicinske sestre, babice, farmacevte, laboratorijsko osebje, osebje iz kuhinje, čistilno osebje, vzdrževalce, administrativno osebje, člane sveta zavoda in vodstva zdravstvenih organizacij iz vaše regije, koncesionarje in zasebnike. Ne pozabite na zdravstveno osebje domov starejših občanov .
 • Če imate možnost lahko vaše župane zaprosite za osvetlitev pomembnega spomenika ali  prominentne zgradbe v vašem okolju na  noč 17.septembra
 
 
 

PRIPOROČAMO  OGLED VIDEA

16.septembra na predvečer Svetonega dneva na varnosti pacientov  bo na voljo video  na tej spletni strani o tem kako  pomagati sebi in drugim pri obvladovanju stresa, še posebej v času epidemije s SARS-CoV-2 virusom.

Kako lahko sami poskrbite zase? Kako naj zdravstvena organizacija poskrbi za varnost  zdravstvenih delavcev in pacientov?

POMEMBNO!

Vabimo vas, da prispevate k razširjanju zavedanja za varnost zdravstvenih delavcev in pacientov. Delite spletno stran z vsemi.

 Varnost zdravstvenih delavcev

Namen svetovne zdravstvene organizacije je:

 • Globalno zavedanje  o pomebnosti varnosti zdravstvenih delavcev in tesno povezavo z varnostjo pacientov
 • Pridobiti vse deležnike  in sprejeti strategije  za izboljšanje varnosti zdravstevih delavcev in pacientov
 • Urgentno in trajno ukrepanje deležnikov za spoznanje pomembnosti investiranja v izboljšanje varnosti zdravstvenih delavcev in s tem izboljšanja varnosti pacientov
 • Zahvaliti se zdravstvenim delavcem zaradi njihove zavzetosti
Translate »
s2Member®